Sommerhuse-gjellerodde

Stor mangel på feriehuse

Foto: Visitvestjylland

Feriehuse langs vestkysten er i høj kurs. Udlejningsbureauerne melder om stor og stigende efterspørgsel året rundt, men især i skolernes ferier er der ofte helt udsolgt. Også i det kommende nytår er alle huse i det største bureau i Lemvig Kommune udlejet.

Derfor opfordrer den lokale turistforening og områdets udlejningsbureauer flere sommerhusejere til at leje sommerhuset ud, når de ikke selv bruger det.

Ønske: Flere huse til udlejning
- Flere uger i sommerferien er alle nuværende udlejningshuse optaget, og i påsken, efterårsferien og til nytår er alt også udsolgt. Vi kan faktisk melde om højsæson flere gange om året. Efterspørgslen over de senere år har været kraftigt stigende, og vi mangler flere huse til udlejning. Også gerne selv om det kun er få uger, som ønskes udlejet. Det siger Tommas Hansen fra SJ Feriehusudlejning i Vrist, der udlejer henved 600 feriehuse.

SJ Feriehusudlejning melder også udsolgt i nytårsugen.
- Jeg håber derfor, at endnu flere ejere af ferieboliger her på egnen vil leje deres feriehus ud, når de ikke selv bruger det. Så kan vi hjælpe endnu flere gæster til vores dejlige ferieområder, fortsætter Tommas Hansen.

Støt lokalområdet
Samme linje er Kristian Hansen, chef for Kommunikation og Turisme i Lemvig Kommune, inde på. Han peger blandt andet på, at der er gode penge at tjene som udlejere, da den skattefrie indtægt i 2020 igen stiger til kr. 41.800.

-  Efterspørgslen efter ferieboliger er stor. Jo flere boliger, der lejes ud, desto flere gæster kan vi hjælpe med et hus i området - og desto færre gæster går forgæves. Feriehusbranchen har brug for din hjælp, siger Kristian Hansen.

Overnatningstal går igennem loftet
I 2018 slog Lemvig Kommune rekord. Kommunen havde den største vækst ved hele Vestkysten målt på antallet af gæster, der bor i feriehuse. Og selv efter rekordåret ser det ud til endnu et år med vækst og dermed endnu en rekord for den populære turistkommune.

Overnatningstallene for Lemvig Kommune viser - på nuværende tidspunkt – en vækst i forhold til samme tid i 2018. Feriehusovernatninger alene viser en fremgang på ca. 2,5 procent i forhold til rekorden fra i fjor.

- Skal fremgangen fastholdes, så er det nødvendigt, at der kommer flere feriehuse til udlejning, siger Kristian Hansen.

Fleksibilitet
Tommas Hansen understreger, at der er adskillige fleksible, individuelle udlejningsmodeller.

- Man behøver ikke at stille sin feriebolig til rådighed hele året. En model kan være, at feriehuset udlejes, når man ikke selv bruger det. En anden mulighed er at udleje det fra og med påske til og med efterårsferien.  Vigtigst er dog, at der kommer flere feriehuse til udlejning i højsæsonen. For det er i højsæsonen, manglen på ferieboliger er størst.

Han gør opmærksom på, at udlejningsbureauer klarer det meste for feriehusejere, der lejer ud.

- Lidt firkantet sagt. Udlej få uger til en høj pris. Vi tager os af det praktiske - og sætter penge ind på din konto, siger Tommas Hansen med et skævt smil.

 

Fakta:

- Tjen 41.800 kroner skattefrit. Fradragsregler er fordelagtige.

- Jo flere udlejede feriehuse, desto flere gæster kommer til kommunen og egnen.

- Udlej sommerhuset i perioder med spidsbelastning. Brug det selv udenfor sæsonen. Det gør en stor forskel for branchen og egnen.

Udlej hos én af disse feriehus-udlejere...