Jernkysten-udstilling

Jernkysten

Photo: Kystcentret

Her møder du kontrasternes land. Det er vildt og mildt

Herude vestpå. kysten mellem Thorsminde og Thyborøn. Mellem hav og fjord. Mellem himmel og hav. Mellem storm og havblik. Her finder du kontrasternes land.

Her kan du nyde dage, hvor Vesterhavet hvisker til dig, sagte, vuggende. Men ingen steder Vestkysten brøler bølgerne højere end ud for Thyborøn og Thorsminde.

De skibsførende kalder os for Jernkysten. Når du leger med sandet i klitterne en sommerdag, er det varmt, blødt og forsvinder mellem fingrene dig. Men når et skib i havsnød går en revle under en vinterstorm, er sandet nådesløst koldt og hårdt som jern

Utallige vrag ud for kysten taler deres eget sprog. Skibene har vænnet os til at kigge ud over havet. Både efter fiskere og fremmede. Med båker og fyr har vi advaret. Og når det gik galt, hjalp vi, hvor vi kunne. Vi er født gæstfri. Det ligger i vores DNA.

Her fornemmer du Vestkysten i sin fulde magt. Utæmmet, frit og uberørt. Du kan 10 km ved stranden, i skoven og langs engen og møde to mennesker.

Landskabet er unikt. Under sidste istid nåede isen ned til en linje fra Bovbjerg i vest til Karup Ådal i øst. Samme linje følger oldtidsvejen, som er markeret af utallige gravhøje. en heldig dag kan du ved Bovbjerg Klint se, hvor isen stod, inden den smeltede væk.

Indtag landskabet, naturen og kulturen med alle dine sanser. Nyd livet ved fyret. Kig op i nattehimmelen og lad mørket og stjernerne falde ned over dig. Læn dig frem i stormen og prøv, om vinden kan bære din vægt.

Blæsten og bølgerne rusker dig. Hvis du en dag vil føle dig som en lille del af den store natur, er der ikke noget bedre sted at gøre det end vores kyst. Hvis altså vinden tillader, at du kan holde dig oprejst.

Kom. Se ud over Vesterhavet og mærk, hvordan du er forbundet til verden.